El 4t Congrés de les Dones del Baix Llobregat posa els fonaments de les futures polítiques d’igualtat a la comarca

Més de 500 persones han participat en la quarta edició del Congrés de les Dones del Baix Llobregat celebrat aquest passat divendres 14 i dissabte 15 de novembre a l'Espai Maragall de Gavà. Les persones assistents han tingut en aquests dies l’oportunitat de participar en els diferents debats proposats a l'entorn de les dones com agents de canvi social i econòmic. El Congrés, organitzat pel Consell Comarcal del Baix Llobregat, va començar amb la benvinguda institucional per part de Raquel Sànchez, alcaldessa de Gavà, Montserrat Gatell, presidenta de l’Institut Català de les Dones i Josep Perpinyà, president del Consell Comarcal. El 4t Congrés de les Dones del Baix Llobregat va servir, entre altres coses, per posar de manifest que és necessari un canvi profund de valors, i que sense aquest canvi, res del que es pugui fer: emprenedoria, treball en xarxa, etc., ajudarà a aconseguir la igualtat. 

Durant la jornada de divendres els treballs es van centrar a analitzar els canvis econòmics protagonitzats per dones a través d'un debat amb tres ponents. Teresa Crespo, presidenta d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS), Marta Zaragoza, economista i emprenedora, fundadora i directora de Cresàlida, i Sara Moreno, professora de sociologia de la UAB van establir un debat moderat per l’Eva Peruga, periodista experta en política internacional i de gènere. Més tard va ser el torn de les intervencions del públic que va donar lloc a un intens debat a l'entorn dels valors i de les possibilitats que l’emprenedoria com a solució a les dificultats d'empleabilitat, així com per millorar la conciliació o per superar els sostres de vidre. Finalment, es va destacar la importància en aquests moments de les polítiques adreçades al benestar de les persones per evitar, entre d’altres, que el mercat de treball continuï penalitzant les dones.

En la sessió de divendres es van presentar a més a més, els treballs previs al Congrés realitzats per les subseus de Castelldefels, Cornellà, Esplugues, Sant Boi, Sant Feliu de Llobregat i Sant Joan Despí. Treballs sobre xarxes d’emprenedoria, competències emprenedores de les dones, sobre les oportunitats de l’economia social i cooperativa o sobre la situació de les dones al mercat de treball. Per tancar la sessió de divendres, la cantant Martirio va protagonitzar la conferència cantada “La Mujer y la Copla en nuestra educación sentimental”. 

En la jornada de dissabte el congrès es va centrar en l'altre dels seus eixos: les dones com agents de canvi social. El debat el van obrir tres ponents, Paco Abril, sociòleg i membre d’Homes Igualitaris, Adriana Ciocoletto, arquitecta i membre del Col·lectiu Punt 6 i Rosa Cobo, professora de sociologia i directora del Centro de Estudios de Género y Feministas de la Universitat d’A Coruña, moderat per Rubén Castro, expert en violència de gènere i premi de periodisme sobre violència masclista. Igual que en la sessió de divendres la participació del públic va ser intenssa, centrant-se principalment a refermar la necessitat que hi hagi quotes de dones a tots els estaments i en posar de manifest que cap canvi social serà real sense un moviment feminista fort. 

Altres conclusions del debat van ser la necessitat que els nous lideratges siguin cooperatius i participatius, no tan competitius, que és necessària l’existència d’una assignatura d’igualtat als centres educatius impartida per persones feministes, i que és necessària una mobilització social i ètica, per aconseguir equiparar els drets entre homes i dones. El debat va continuar amb la presentació dels treballs precongressuals realitzats per les subseus d’Abrera, Begues, Corbera de Llobregat, La Palma de Cervelló, El Prat, Pallejà i Sant Just Desvern, que van posar l’accent en temes com la situació de les dones al món associatiu, els models de participació de les dones, el voluntariat, l’empoderament o la recuperació de la memòria històrica de les dones.

Més tard es va presentar un resum de les principals conclusions de les comunicacions presentades al Congrés per part dels sindicats UGT i CCOO, Baix Llobregat, del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, i dels partits polítics PSC, ERC i ICV, Dones amb Iniciativa i el projecte Xarxa de Dones Internacional (Metropolis). Després de dos intensos dies de treballs, les conclusions serviran per acompanyar la definició de les polítiques d’igualtat que es facin a la comarca pels pròxims anys. La 4a edició del Congrés es va cloure amb les intervencions de Rosina López, presidenta de la Federació de Dones del Baix Llobregat, Emma Blanco, regidora d’Igualtat i Ciutadania de l’Ajuntament de Gavà, i Maria Soler, consellera de les Dones del Baix Llobregat.